Χαθήκαμε ...
Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από την τελευταία μας συνάντηση και είναι σαν να ήταν χθες. Όμως ποτέ δεν έπαψα να δημιουργώ, να ονειρεύομαι και να φαντάζομαι καινούργιες δημιουργίες με διαφορετικά σχέδια, υλικά και να κατασταλάζω σε συγκεκριμένα πλέον αντικείμενα που μου φέρνουν χαρά κάθε φορά που τα δημιουργώ.
Ευχαριστώ για τη βόλτα σας στη γειτονιά μου

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Μαθήματα μακραμέ....

Το είχαμε υποσχεθεί εδώ και καιρό....Να σας δείξουμε τους βασικούς κόμπους μακραμέ.. Τους είχαμε βρει χρόνια πριν σε ένα περιοδικό κεντήματος (και όχι μόνο) και από τότε δεν σταματήσαμε να ψάχνουμε ,να πειραματιζόμαστε και κυρίως να δημιουργούμε....
Εδώ έχουμε το βασικότερο κόμπο, που είναι η αρχή κάθε έργου. Ο κόμπος στερεώματος .Διπλώνουμε το νήμα στα δύο και το περνάμε σε σταθερή βάση με τον τρόπο που δείχνει ευκρινέστατα η φωτό. Η στερέωση μπορεί να γίνει σε άλλο νήμα ,σε μοτίφ ή σε χάντρα που να έχει υποδομή να δεχθεί νήματα.


Η βασικότερη πλέξη είναι η ακόλουθη .Πρόκειται για τον πλακωτό κόμπο που αποτελείται από δύο κόμπους στερεώματος, δηλαδή από τέσσερα νήματα .Και εδώ είναι η αρχή κάθε μακραμέ έργου. Με τον κόμπο αυτό μπορούμε να πλέξουμε βραχιόλια ,κολιέ και οτιδήποτε άλλο μας αρέσει.Με μια απλή εξάσκηση γίνεται παιχνιδάκι.Πάει δεξιά και αριστερά όπως δείχνει η φωτό εναλλάξ. Και εδώ μπορώ να σας πω μερικά μυστικά ! για την πλέξη αυτή.
1. Οι μεσαίοι κόμποι είναι σταθεροί .Δηλαδή δεν πλέκονται οπότε μπορούν να είναι κοντά στο τελικό μήκος του έργου που θέλουμε να ολοκληρώσουμε ,άρα και πιο κοντοί, αφήνοντας σε μεγαλύτερο μήκος τους ακριανούς
2. Το μήκος κάθε κορδονιού να είναι περίπου το τριπλάσιο από αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε. Αυτό βέβαια πάει σε σχέση με αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε.

Ο συνδυασμός αυτός αποτελείται από δύο πλακωτούς κόμπους. Όπως φαίνεται παρακάτω ,οι άκρες κάθε πλακωτού κόμπου σχηματίζει το κέντρο  του παραδείγματος ...Αν συνεχιστεί δημιουργεί έναν ωραιότατο πίνακα από πλακωτούς κόμπους.


Ένας άλλος βασικός κόμπος είναι ο οριζόντιος διπλός κόμπος. Σταθερό γίνεται εδώ το ίδιο το νήμα στην αρχή του και πλέκεις όλα τα υπόλοιπα στο νήμα αυτό.Η τελική του μορφή φαίνεται στο δεύτερο σκίτσο.
 Ο κόμπος αυτός μπορεί να δώσει πολλές δυνατότητες  και εφαρμογές ....
Μπορούμε να πλέξουμε κάθετα ή οριζόντια δεξιά ή αριστερά 
ή μπορούμε να συνδυάσουμε διαγώνιους κόμπους και να τους ενώσουμε στο κέντρο....

4 σχόλια:

 1. Το μακραμέ είναι ένα από τα πολλά που θα ήθελα να ασχοληθώ στο μέλλον. Πάντα ζήλευα αυτές τις περίτεχνες δεσιές. Αλήθεια, τι κλωστές/κορδόνια χρησιμοποιήτε για το μακραμέ;
  Πάντως, "Βίκες" όπως και αν το γράφεται, η κάθε μια μόνη της αλλά και οι δυο μαζί δημιουργείται καλλιτεχνήματα. Πιστεύω πως σας αξίζει ένα βραβείο. Περάστε από το blog μου να το παραλάβεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. θελω να ξερω το μηκος που κοβουμε τα κορδονια ????????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ο κανόνας θέλει να είναι το νήμα 7 φορές μακρύτερο από αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε, αν δηλαδή θέλουμε τελικό μήκος 18cm το κάθε νήμα εργασίας θα πρέπει να είναι 1,26m. Αυτό όμως είναι σχετικό, γιατί αν το νήμα δεν δουλεύεται πολύ μπορεί να κοπεί πολύ μικρότερο. Αυτό με την εξάσκηση και τη δοκιμή θα το καταλάβετε.

   Διαγραφή